PONIEDZIAŁEK 21 KWIECIEŃ 2014

DZIŚ SĄ IMIENINY:

Zarejestruj

Ostatnie przepisy » Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania: 90 minut
Trudność: 3
Ilość osób: 4 osób

Składniki:

400 g fasoli jaś
200 g kiełbasy
200 g chudego surowego boczku wędzonego
2 cebule
2 łyżki masła lub oleju
1 łyżka mąki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Kategorie: Wieprzowina, Kuchnia polska, Zupy
Autor: Młynek
Oceny: (0)


Etapy przygotowania:

Fasolę należy opłukać pod bieżącą wodą. Następnie przez minimum 6 godzin należy ją moczyć w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasola. Gotować ją w tej samej wodzie na małym ogniu. W tym czasie boczek należy zalać 250 ml wody i gotować przez 20 minut. Wyjąć, pokroić w około 6 milimetrową kostkę, a wodę, w której się gotował wlać do fasoli. Na 1 łyżce tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, wrzucić boczek i podsmażyć, dopóki lekko się nie zrumieni. Połączyć z fasolą godzinę po tym, jak zaczęła się gotować. Wsypać łyżeczkę soli i nie zdejmować z ognia. Po 20 minutach dodać kiełbasę, pokrojoną w plasterki półcentymetrowej grubości i lekko zrumienioną na reszcie tłuszczu. Jeśli jest mało płynu, należy uzupełnić go wodą. Jeśli jest go zbyt dużo, nieco zwiększyć ogień. Gdy fasola będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z mąką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką i, mieszając, gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną fasolkę po bretońsku najlepiej podawać z pieczywem.

Uwagi:

Czas przygotowania potrawy nie przewiduje okresu moczenia fasoli (minimum 6 godzin).

Poleć ten przepis znajomemu:


Inne w tej kategorii:

Komentarze:

Brak komentarzy.

Zobacz wszystkie komentarze »

Dodaj komentarz:

Nie masz możliwości komentowania.